söndag 25 oktober 2009

3 rätters en Lördag kväll

Regnet öser ner ute och det är jätte grått och tråkigt väder. Perfekt för en bloggning. Jocke ligger i soffan och tittar på TV, just nu slalom. Tycker det är så otroligt tråkigt, allt som har med skidor att göra är ingen hitt alls.
Igår hade jag och Jocke lite mys här hemma. Vi lagade 3 rätters och smaskade på. Jocke åkte iväg på eftermiddagen och fixade en film "Knowing" och lite blommor till "dejten".

Till förrätt blev det den traditionella Toast skagen.

Toast skagen 2 pers
  • 2dl creamfraiche
  • ½ hackad rödlök
  • 2 msk majonäs
  • 400g oskalade räkor
  • Saft från en ½ citron
  • Hacka dill
  • salt, peppar
  • 3 fransbröd skivor
  • sallad

Skala räkorna, spara några hela till garnering. Hacka räkorna i mindre bitar, blanda i creamfraiche, majonäs, hackad rödlök, dill, pressad citron. Smaka av med salt och peppar.
skär bort kanterna på fransbrödet, dela ena skivan tvärs över till en trekant. Sätt på stekpappan med smör i. Låt smöret smälta, lägg sedan i brödet och låt det ligg i till det har fått färg på båda sidorna. Lägg sedan upp på ett papper för att rinna av.
Lägg brödet på en talrik, hacka sallad, lägg på bördet. Ta röran och lägg en rejäl klick, garnera med räkor, tomat, gurka och dill. Avsluta med trekants skivan på toppen.


Till huvudrätt bjöds det på Potatisgratäng med oxfilé och kantarellstuvning

Potatisgratäng
  • Skalad skivad potatis
  • matlagnings grädde
  • vitlök
  • salt, pepper

Skiva potatisen, lägg i en bunka, blada i grädden, vitlök, salt & peppar. Rör runt för att få grädden och kyddorna på alla potatis klyfot. Lägg sedan i en ugnssäker fortm. In i ugnen i ca 45 min på 200 grader

Oxfilén

  • 500g oxfilé
  • salt, vitpeppar, aromat

Ta ut oxilfén på morgonen så den bli rumstempererad tills tillagningen. Skär i ca 3cm tjocka skivor. Krydda båda sidorna med salt, peppar och aromat. Hetta upp stekpannan med riktigt smör sänk värmen när köttet ligger i. Stek på båda sidorna i några minuter för att få en röd/rosa färg. Det krävs en teknik att steka så, men man får prova sig fram. För de som inte gillar rött kött stek köttet genomklart.

Kantarellstuvning

  • 50g Kantareller
  • Smör
  • Salt & Pepper
  • 2 dl Mjälk
  • Smör & Mjöl

Gör stuningen lagom hård på ca 2dl mjölk. Stek kantarellerna i smör krydda med salt och pepper. Lägg sedan i kantarellerna i stuvningen smaka av.


Efter rätten är en av våra favoriter. Vit Chokladmouss med granatäpple.

Vit chokladmouss
  • 100g vit choklad
  • 2½ dl grädde
  • 1 ägg

Smält chokladen över ett vattenbad, När chokladen har smält rör i ägget i chokladen.
Vispa grädden fluffig och fin. Blanda därefter försiktigt ner choklad & äggröran i grädden. Häll sedan ner i serveringsglas eller ställ den i kylden för servering på talrik.
Vid servering rippla över granatäpple eller passionfrukt. Riv gärna över lite mörk choklad över.
Detta recept går även bra att använda till mörk choklad, smaksätt gärna moussen med Xanté det passar perfekt med den mörka chokladen.



Kvällen dryck blev ett vitt vin, Jacob's Creeks Reserve Chardonnay. Som jag starkt rekomenderar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar